Άνθρωποι και Παρελθόν

Άνθρωποι και Παρελθόν

Άνθρωποι και Παρελθόν

Η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων… Θρύλοι, παραδόσεις, αγαπημένες συνήθειες, ιστορικές συγκυρίες, θρησκείες, τόποι, ταξίδια, άνθρωποι και πολιτισμοί συνθέτουν τον μύθο της Χιώτικης μαστίχας. Από την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, μέχρι το Βυζάντιο, τους Ενετούς και τους Οθωμανούς, από τις μελέτες του Διοσκουρίδη μέχρι το Βάλσαμο της Ιερουσαλήμ και από το πρώτο λουκούμι στην Κωνσταντινούπολη μέχρι το παραδοσιακό φαγητό saliq της Σαουδικής Αραβίας η μαστίχα συναρπάζει με το μοναδικό άρωμα και την ιδιαίτερη γεύση της.

Εμπορικά

336-146 π.Χ.: Στα αρχαία κείμενα αναφέρονται και άλλες μαστίχες εκτός από την χιώτικη: ιλλυρική, αιθιοπική, ινδική και αιγυπτιακή. Πληροφορίες υπάρχουν μόνο για την τελευταία: ήταν…

Ιατρικά

Διοσκουρίδης: Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος “διαφημιστής” της χιώτικης μαστίχας. Αν και στρατιωτικός, θεωρείται ο θεμελιωτής της φαρμακολογίας. Γύρναγε στην περιοχή της Ελλάδας, της Ιταλίας και…

Καλλυντικά

Ρώμη: Η υψηλή Ρωμαϊκή κοινωνία αναζητούσε νέες εξωτικές εμπειρίες και το μάσημα της μαστίχας ήταν μια τέτοια. Αρχικά τη μασούσαν για λόγους στοματικής υγιεινής, για…

Γαστριμαργικά

Saliq: Οι Άραβες (Σαρακηνοί) κυριάρχησαν σταδιακά στο Αιγαίο μετά το 625 μ.Χ. και το θαλάσσιο εμπόριο της ανατολικής Μεσογείου πέρασε εξολοκλήρου στα χέρια τους. Αυτοί…

Θρησκευτικά

Άγιος Ισίδωρος: Ο Ισίδωρος ήταν Αλεξανδρινός, γόνος πλούσιας οικογένειας, πλην όμως χριστιανός και μάλιστα έζησε επί Αυτοκράτορος Δεκίου, του διασημότερου διώκτη του χριστιανισμού. Βρέθηκε στη…

Αλλες Αναφορές

Στα τέλη του 9ου αιώνα κάποιος Επίσκοπος στη βόρεια Ιταλία δεν μπορούσε να παραστεί σε κάλεσμα του τοπικού άρχοντα. Για να μην παρεξηγηθεί η απουσία…

Ιστορικά

189 π.Χ. Οι Χιώτες καλλιέργησαν από πολύ νωρίς φιλικές σχέσεις με τη Ρώμη, προβλέποντας το ρόλο που επεφύλασσε η ιστορία στους Λατίνους. Το 189 π.Χ.…