Συχνές Ερωτήσεις για την Μαστίχα Χίου

Συχνές Ερωτήσεις

Απαντάμε στις ερωτήσεις σας !
Μπορείτε και να μας στείλετε email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Ερωτήσεις και απαντήσεις για την Μαστίχα

Πόση ποσότητα μαστίχας παράγεται κάθε χρόνο;

Η ποσότητα της παραγόμενης μαστίχας επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν. Η ξηρασία τον χειμώνα αλλά και οι καλοκαιρινές βροχοπτώσεις, μπορεί να μειώσουν σημαντικά την παραγωγή. Συνήθως κυμαίνεται από 80 έως 120 τόνους, ενώ έχουν υπάρξει χρονιές που η παραγωγή έφτασε τους 160 τόνους.

Θέλω να φυτέψω και να καλλιεργήσω μαστιχόδενδρα. Από που πρέπει να αρχίσω;

Η βοήθεια και οι εξειδικευμένες συμβουλές ενός γεωπόνου που γνωρίζει καλά το προϊόν και την καλλιέργεια του, θεωρούνται σε πρώτη φάση απαραίτητα. Τα μαστιχόδενδρα ευδοκιμούν και παράγουν μαστίχα μόνο στο νότιο τμήμα της Χίου και για τον λόγο αυτό η επιλογή της κατάλληλης τοποθεσίας του αγρού όπου θα φυτευτούν κρίνεται απαραίτητη. Ντόπιοι παραγωγοί που ασχολούνται συστηματικά με την καλλιέργεια της μαστίχας δίνουν συνήθως ιδιαίτερα χρήσιμες συμβουλές προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, το εξειδικευμένο προσωπικό της ΕΜΧ είναι πρόθυμο να βοηθήσει όπου χρειάζεται.

Γιατί η μαστίχα παράγεται μόνο στο νότιο τμήμα της Χίου;

Ο μηχανισμός δεν έχει πλήρως ερμηνευτεί. Σίγουρα πρόκειται για συνδυασμό μικροκλίματος και εδαφολογικών χαρακτηριστικών.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες στην ενότητα για τα σχινόδενδρα.

Η κίτρινη μαστίχα είναι ασφαλής;

Η μαστίχα μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα χάνει σταδιακά το χρώμα της και γίνεται υποκίτρινη έως κίτρινη κάτι που οφείλεται καθαρά στην οξείδωσή της. Η διατήρηση στο ψυγείο (ιδανικά) επιβραδύνει την διαδικασία. Ακόμα όμως και όταν έχει οξειδωθεί, αν και υποβαθμισμένη είναι απολύτως ασφαλής. Η ΕΜΧ, μετά από μελέτες ελέγχου σταθερότητας, συνιστά την κατανάλωση της μαστίχας εντός 3 ετών από την παραγωγή της, και την αποθήκευση της σε μέρος δροσερό και σκιερό.

Γιατί είναι τόσο ακριβή η μαστίχα;

Η μαστίχα είναι ένα πολύ ιδιαίτερο και μοναδικό φυσικό προϊόν, με αξιοσημείωτες ιδιότητες και πολλαπλές χρήσεις, που παράγεται αποκλειστικά στη Χίο. Ο βασικότερος όμως λόγος είναι, ότι η διαδικασία της καλλιέργειας της Μαστίχας, είναι εξαιρετικά επίπονη. Κάθε δέντρο απαιτεί πολλές και κουραστικές επισκέψεις από τον καλλιεργητή, για να παραχθεί ποσότητα μόλις 100-200 γραμμαρίων. Αλλά και η διαδικασία που μεσολαβεί από την παραγωγή της μαστίχας και την συλλογή της από το δέντρο, μέχρι την παράδοσή της στο Συνεταιρισμό, απαιτεί πολύ κόπο για τον επιμελή καθαρισμό του προϊόντος από τις ξένες ύλες (χώμα).

Μπορεί να παραχθεί και αλλού η μαστίχα εκτός από τη Νότια Χίο;

Το μαστιχόδεντρο (σχίνος), συναντάται σε πολλά σημεία του κόσμου και κυρίως στην λεκάνη της μεσογείου. Κάποια από αυτά τα δέντρα παράγουν μία ρητίνη που μοιάζει οπτικά με την μαστίχα Χίου, χωρίς όμως να φέρει κανένα από τα ευεργετικά χαρακτηριστικά της μαστίχας Χίου, το άρωμα ή την γεύση της.

Γι’ αυτό άλλωστε η Μαστίχα Χίου που παράγεται από την συγκεκριμένη ποικιλία δέντρου (var Chia) έχει χαρακτηριστεί ως προϊόν ΠΟΠ

Θέλω να αγοράσω μαστίχα. Που να απευθυνθώ;

Την διανομή της μαστίχας στην Ελλάδα την έχει αναλάβει η θυγατρική εταιρία της ΕΜΧ, Mediterra Α.Ε στην οποία ανήκουν τα καταστήματα MastihaShop. Συνεπώς την μαστίχα θα μπορέσετε να την βρείτε σε όλα τα MastihaShop καθώς και σε επιλεγμένα σημεία πώλησης.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.mastihashop.com

Η υπερκατανάλωση φυσικής μαστίχας ή τσιχλας ΕΛΜΑ μπορεί να δημιουργήσει κάποια παρενέργεια;

Τόσο ιστορικά όσο και σε σύγχρονες αναφορές δεν έχει ποτέ αναφερθεί καμία παρενέργεια από την κατανάλωση φυσικής μαστίχας.
Όσον αφορά στην τσίχλα, λόγω των πολυολών (γλυκαντικά φυσικής προέλευσης) που περιέχει, η υπερκατανάλωση (πάνω από 25 κουφέτα ημερησίως) μπορεί σε ευαίσθητο πληθυσμό να επιφέρει υπακτική δράση.

Ποια είναι η διάρκεια ζωής του μαστιχελαίου;

Το μαστιχέλαιο σαν αιθέριο έλαιο που είναι, απαιτεί αποθήκευση αυστηρά σε σκιερό και δροσερό μέρος, έτσι ώστε να αποφευχθεί η υποβάθμιση του (οξείδωση). Δεν τίθεται βεβαίως θέμα ασφάλειας για την υγεία του καταναλωτή. Η ΕΜΧ αναγράφει στις συσκευασίες της προτεινόμενη διάρκεια ανάλωσης τους 12 μήνες. Αυτήν την στιγμή γίνονται μελέτες σταθερότητας, και αναμένουμε πολύ σύντομα η διάρκεια αυτή να αυξηθεί.

Ποια είναι η διάρκεια ζωής της μαστίχας;

Η μαστίχα δεν λήγει. Εάν αποθηκευτεί σε κατάλληλες συνθήκες (σκιερό και δροσερό περιβάλλον) μπορεί να διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση για πολλά χρόνια. Η ΕΜΧ αναγράφει στις συσκευασίες της προτεινόμενη διάρκεια ανάλωσης τα 3 έτη.

Ποια η διαφορά στη χρήση της μαστίχας Large, Medium και Small;

Η μαστίχα σαν προϊόν και σαν «ποιότητα» είναι ίδια σε όλους τους τύπους. Ο διαχωρισμός γίνεται αποκλειστικά βάσει μεγέθους. Η Small είναι το δάκρυ όπως το αποκαλούμε, και συλλέγεται συνήθως πάνω από τον κορμό. Οι μεγαλύτεροι τύποι μαζεύονται από το έδαφος, και είναι το αποτέλεσμα πολλών σταγόνων στο ίδιο σημείο που δημιουργούν ένα μεγαλύτερο κομμάτι. Τα μεγαλύτερα κομμάτια φυλακίζουν μέσα τους περισσότερο άρωμα, όμως τα μικρότερα είναι πιο καθαρά.

Ποιος τύπος μαστίχας είναι ο καλύτερος για μάσημα;

Η καλύτερη μαστίχα για μάσημα γίνεται συνδυάζοντας σκληρά και μαλακά δάκρυα, ώστε να μην κολλάει στα δόντια και να μασιέται ευχάριστα. Χρειάζεται λίγη υπομονή γιατί στην αρχή η αίσθηση είναι ασυνήθιστη, και η γεύση πικρή.

Από πού μπορώ να βρώ ενημερωτικά έντυπα για την μαστίχα και τα προϊόντα της;

Ενημερωτικά έντυπα μπορεί κανείς να αναζητήσει σε όλα τα καταστήματα MastihaShop είτε απευθείας στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Θα σας συμβουλεύαμε βέβαια να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα μας, όπου θα μπορέσετε να βρείτε πλήθος χρήσιμων πληροφοριών.

Περισσότερα στην ενότητα Έντυπα

Σε ποιες συνταγές μπορώ συνήθως να χρησιμοποιήσω τη μαστίχα ;

Η μαστίχα χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια τόσο στην μαγειρική όσο και στην ζαχαροπλαστική. Απαιτείται προσεκτική δοσολογία, γιατί μεγάλη ποσότητα προκαλεί πικρή γεύση.

Για να πειραματιστείτε, μπορείτε να βρείτε ενδιαφέρουσες ιδέες στην ενότητα Συνταγές

Τι μπορώ να κάνω για να μην κολλάει η σκόνη μαστίχας;

Θα πρέπει να διατηρείται αυστηρά σε δροσερό περιβάλλον, ιδανικά σε ψυγείο. Επίσης βοηθάει η ανακίνηση περιοδικά του δοχείου που την περιέχει.

Πως αλέθουμε τους κόκκους της μαστίχας;

Οι κόκκοι της φυσικής μαστίχας, μπορούν να αλεστούν σε ένα γουδί ή σε ένα μύλο μπαχαρικών, αλλά πάντα με την προσθήκη είτε μικρής ποσότητας αλατιού (για αλμυρά φαγητά) είτε ζάχαρης (για γλυκά), προκειμένου να μην κολλήσουν. Η μαστίχα, θα πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο παγωμένη.

Υπάρχουν κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες της μαστίχας ή του μαστιχελαίου στην επιδερμίδα;

Παρόλο που έχει αποδειχτεί ότι καλλυντικά τα οποία περιέχουν μαστίχα ή μαστιχέλαιο σχεδόν ποτέ δεν προκαλούν δερματικούς ερεθισμούς ή άλλα ανεπιθύμητα αποτελέσματα, θα ήταν φρόνιμο να ακολουθήσετε το παρακάτω γενικό και απλό τεστ για να αποκλείσετε την πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης ή αντίδρασης υπερευαισθησίας: Διαλύστε μία σταγόνα μαστιχέλαιο σε ένα κουταλάκι του γλυκού φυτικό λάδι και αλείψτε το μείγμα στο εσωτερικό του αγκώνα σας. Ελέγξτε το δέρμα ύστερα από 24 ώρες για τυχόν ερεθισμούς, κοκκινίλα ή κνησμό. Σε περίπτωση που εμφανιστούν ανάλογες αντιδράσεις, αποφύγετε την παρασκευή και χρήση καλλυντικών που περιέχουν μαστίχα ή μαστιχέλαιο.

Η μαστίχα κάνει καλό στο στομάχι ;

Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε πλήθος ερευνητικών κέντρων, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μαστίχα συμβάλει θετικά στην πρόληψη και θεραπεία ασθενειών του γαστρεντερικού συστήματος (έλκος, δυσπεψία κτλ). Συνεπώς, το μάσημα φυσικής μαστίχας καθώς και η κατάποση της σκόνης μαστίχας είναι –σύμφωνα με κλινικές μελέτες- μια πολύ καλή λύση για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το στομάχι τους αλλά και για όλους εκείνους που ενδιαφέρονται να διατηρήσουν την καλή υγεία του πεπτικού τους συστήματος.

Προσέχω τον εαυτό μου, προσέχω την υγεία μου, πόση μαστίχα συνιστάτε να καταναλώνω;

Μία συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση ξεκινάει από μισό κουταλάκι του γλυκού μαστίχα σκόνη, κατά προτίμηση πρωί με άδειο στομάχι. Μεγαλύτερη ποσότητα ημερησίως συνήθως επιφέρει καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα.

Πως μπορούμε να ελέγξουμε ότι η μαστίχα δεν είναι νοθευμένη;

Τεστ καθαρότητας μαστίχας: διαλύουμε μαστίχα σε ακετόνη και προσθέτουμε πυκνό θειικό οξύ. Αν το μίγμα πάρει κοκκινωπό χρώμα, η μαστίχα είναι νοθευμένη.

Σε κάθε περίπτωση συνιστούμε ανεπιφύλακτα, ο καταναλωτής να αγοράζει μόνο κλειστές συσκευασίες που φέρουν το σήμα της ΕΜΧ.

Οι τσίχλες ΕΛΜΑ έχουν περίεργη υφή και είναι και σχετικά σκληρές, γιατί;

Γιατί περιέχουν σημαντικό ποσοστό φυσικής μαστίχας. Όσο πιο φυσικό είναι ένα προϊόν τόσο δυσκολότερα μπορούν να τυποποιηθούν τα χαρακτηριστικά του. Συνεπώς η φυσική μαστίχα, μεταφέρει μέρος της συμπεριφοράς της (στην μάσηση) στο τελικό προϊόν, στην συγκεκριμένη περίπτωση την τσίχλα ΕΛΜΑ.

Οι τσίχλες ΕΛΜΑ δεν διατηρούν για πολλή ώρα το άρωμα τους, γιατί;

Διότι περιέχουν ως άρωμα μαστιχέλαιο (αιθέριο έλαιο φυσικής μαστίχας) το οποίο δυστυχώς είναι πολύ πτητικό, δηλαδή εξατμίζεται εύκολα. Η διάρκεια στην γεύση της τσίχλας είναι μία παράμετρος στην οποία, όλες οι τσιχλοβιομηχανίες επενδύουν τα μέγιστα.

Δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία των συναφών προϊόντων της αγοράς, περιέχουν αποκλειστικά τεχνητά αρώματα, που δεν έχουν καμία σχέση με την προέλευση που επικαλούνται (δυόσμος, κανέλα κτλ). Οι τσίχλες ΕΛΜΑ περιέχουν 100% φυσικά αρώματα. Η επιλογή είναι δική σας. Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να διαβάζετε προσεκτικά όλα τα συστατικά των προϊόντων που καταναλώνετε.

 

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τις τσίκλες ELMA

Η υπερκατανάλωση φυσικής μαστίχας ή τσιχλας ΕΛΜΑ μπορεί να δημιουργήσει κάποια παρενέργεια;

Τόσο ιστορικά όσο και σε σύγχρονες αναφορές δεν έχει ποτέ αναφερθεί καμία παρενέργεια από την κατανάλωση φυσικής μαστίχας.
Όσον αφορά στην τσίχλα, λόγω των πολυολών (γλυκαντικά φυσικής προέλευσης) που περιέχει, η υπερκατανάλωση (πάνω από 25 κουφέτα ημερησίως) μπορεί σε ευαίσθητο πληθυσμό να επιφέρει υπακτική δράση.

Οι τσίχλες ΕΛΜΑ έχουν περίεργη υφή και είναι και σχετικά σκληρές, γιατί;

Γιατί περιέχουν σημαντικό ποσοστό φυσικής μαστίχας. Όσο πιο φυσικό είναι ένα προϊόν τόσο δυσκολότερα μπορούν να τυποποιηθούν τα χαρακτηριστικά του. Συνεπώς η φυσική μαστίχα, μεταφέρει μέρος της συμπεριφοράς της (στην μάσηση) στο τελικό προϊόν, στην συγκεκριμένη περίπτωση την τσίχλα ΕΛΜΑ.

Οι τσίχλες ΕΛΜΑ δεν διατηρούν για πολλή ώρα το άρωμα τους, γιατί;

Γιατί περιέχουν ως άρωμα μαστιχέλαιο (αιθέριο έλαιο φυσικής μαστίχας) το οποίο δυστυχώς είναι πολύ πτητικό, δηλαδή εξατμίζεται εύκολα. Η διάρκεια στην γεύση της τσίχλας είναι μία παράμετρος στην οποία, όλες οι τσιχλοβιομηχανίες επενδύουν τα μέγιστα. Δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία των συναφών προϊόντων της αγοράς, περιέχουν αποκλειστικά τεχνητά αρώματα, που δεν έχουν καμία σχέση με την προέλευση που επικαλούνται (δυόσμος, κανέλα κτλ). Οι τσίχλες ΕΛΜΑ περιέχουν 100% φυσικά αρώματα. Η επιλογή είναι δική σας. Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να διαβάζετε προσεκτικά όλα τα συστατικά των προϊόντων που καταναλώνετε.